1. „Млечните зъби НЕ се лекуват, защото ще паднат така или иначе.“

Много родители не знаят колко е съществено здравето на млечните зъби. Някои от тях ще изпълняват своята функция в устата на детето до 10-12 годишна възраст. Ранната им загуба може да доведе до различни проблеми в по-зряла възраст. Затова профилактиката и лечението им, ако се налага такова, трябва да започнат от най-ранна детска въздраст.

  1. „Млечните зъби нямат корени.“

Въпреки че млечното зъбче пада без да има корен, не мислете, че това винаги е било така. Резорбирането на корена е процес, който е видим на рентгенова снимка и завършва с разклащането и падането на млечното зъбче, за да пробие новото – постоянно.

  1. „Черни петънца по всички млечни зъбки.“

Ако сте забелязали черни оцветявания на млечните зъбки на вашето дете, които са в близост до венеца и не изчезват при четкане – това не е повод за паника! В голям процент от случаите става въпрос за бактерия, която продуцира черен пигмент и е безопасна за оралното здраве на детето. Разбира се, задължително е да направите консултация с дентален лекар.

  1. „Посещението при зъболекар е необходимо само ако забележим проблем.“

Не! Профилактиката е изключително важна. Препоръчително е първото посещение на детето в зъболекарския кабинет да се случи още при пробива на първото зъбче. Посещението протича по-скоро под формата на беседа с родителя. След пробива на всички млечни зъби, е добре посещенията да зачестят – на 3-4 месеца. Развитието на кариес и неговите усложнения при детските зъби протича изключително бързо, поради което превенцията е задължителна.

  1. „Постоянното зъбче пробива без да е паднало млечното.“

Много родители се тревожат, когато забележат долно предно зъбче, което е пробило преди да е паднало млечното. Това невинаги означава, че детето Ви ще има „криви зъби“. Насрочете посещение при дентален лекар, който ще Ви информира дали детето трябва да бъде насочено към ортодонт.

  1. „Купихме електрическа четка, а детето пак има кариеси.“

Кариесът е процес, чието развитие не зависи само от хигиената. Тя, разбира се, е от първостепенна важност. Но за съжаление, дори най-скъпата, пъстра и луксозна електрическа четка не може да почисти труднодостъпните повърхности на зъбите. Обърнете внимание на продължителността и качеството на четкане на зъбите на Вашето дете. Консултирайте се с дентален лекар, който ще открие и разясни честите грешки при миене на зъбите.

  1. „Не можем без сладко.“

Диетата е от първостепенна важност за здравето на детските зъби. Простите въглехидрати, които увреждат зъбите, се „крият“ не само в бонбони, близалки и шоколад. Употребата на подсладените сокове, тестени сладки и соленки също е фактор в развитието на кариес. Затова е хубаво те да бъдат ограничени до минимум.

Д-р Бианка Генчева

 

Статията е с информативна цел. За повече подробности относно здравето на зъбките на Вашето дете, не се колебайте – запишете час за преглед!

 

    Приемам моите лични данни да бъдат използвани от Rai-Dent за потвърждение на записването ми.