Какво да правим, когато млечното зъбче отстъпи място на постоянното? Ето няколко ексцентрични идеи от различните краища на света.

В САЩ (и повечето англо-говорящи страни) Феята на зъбките е финансов посредник между родителите и децата, загубили млечно зъбче. За да превъзмогнат по-бързо травмата от падналото зъбче, американските деца го поставят под възглавницата си за през нощта. Докато спят, Феята на зъбките пристига и оставя на мястото на зъбчето монети. Според проучване от 2017 г. стойността, за която се разменя паднало млечно зъбче е около 5.70 щатски долара. Излиза, че загубата на временен зъб е икономически изгодна за малките американчета.

Феята на зъбките в Азия

В Индия, Китай, Япония, Корея и Виетнам скриването на млечното зъбче под възглавницата звучи скучно. Защо тогава да не хвърляме зъби насам-натам? В някои азиатски страни правят точно това – ако дете загуби зъбче от долната редица, трябва да го хвърли на покрива. Ако падналото зъбче е от горната зъбна редица, то отива на пода, или дори под него. Идеята е растежът на новото постоянно зъбче да не бъде възпрепятстван от старото. Това обаче не е всичко – обикновено децата си пожелават липсващото им зъбче да бъде заменено със зъбче на мишка. Мишките и останалите гризачи имат непрестанно растящи зъби, така че това желание звучи смислено, когато идва от някой с липсващ зъб. 

Ратонсито Перез

Испания и останалите испански култури – Мексико, Перу, Чили, Аржентина и Колумбия – вярват в мита за Ратонсито Перез (или Ратон Перез – “Мишката Перез”). El Raton de Los Dientes е именно мишка, която събира зъбки. Точно като Феята на зъбките, Перез взима падналите детски зъби, оставени под възглавницата. Перез обаче ги заменя с подаръци, които не е задължително да са пари. В Аржентина е популярно зъбчето да се оставя в чаша, пълна с вода. През нощта Мишката Перез идва, изпива водата, взима зъбчето със себе си и оставя подарък в чашата. Ако искате да научите повече  – музея Ratoncito Perez в Мадрид е посветен изцяло на щедрото мишле. 

В Ирак, Йордания и Египет често ще видите нечие зъбче да лети във въздуха. Традицията да се хвърлят млечни зъбки към небето е документирана в тези страни от 13-ти век. В Гърция децата също хвърлят зъбчетата на покрива на къщата, като това се счита за предизвикване на добрия късмет. 

В Южна Африка не е модерно да се поставят млечни зъбки под възглавницата – затова ги крият в домашните пантофи. 

“La Bonne Petite Souris” е френският отговор на испанската Ратонсито Перез. Във Франция е прието малката мишка да заменя зъбчето, оставено под възглавницата с монети… или сладки. Изглежда Petit Souris не се старае да пази децата от кариеси. 

Феята на зъбките в Монголия

В Монголия и някои страни от Централна Азия падналото млечно зъбче се поставя в месо и се дава на кучето, за да бъде изядено. (Не тествайте това у дома!). Вярването е, че новото зъбче ще бъде силно и здраво като зъбите на кучето. А ако нямате куче? Заровете зъбчето в корените на столетно дърво, за да бъдат и корените на новото зъбче дълбоки и здрави. 

Ако млечното зъбче на Вашето дете е на път да падне – запишете час при някоя от нашите Феи на зъбките. Не оставяме монети под възглавницата, но затова споделихме идеи от цял свят.

 

    Приемам моите лични данни да бъдат използвани от Rai-Dent за потвърждение на записването ми.