Какво представлява зъбният камък ?

Зъбният камък всъщност е минерализирана плака, която съдържа калциеви соли, органични вещества, бактерии и др. Това се дължи на минералните йони, доставяни от слюнката. Ето защо най-голямо количество зъбен камък се натрупва по вътрешната повърхност на долните резци и по предната повърхност на горните кътници, тъй като там се намират изходните канали на слюнчените жлези. Той бива супрагингивален (надвенечен) и субгингивален (подвенечен). Супрагингивалният зъбен камък е светъл и сравнително лесно се отстранява от зъбните повърхности. Субгингивалният зъбен камък е тъмен, твърд и плътно прикрепен към подвенечните зъбни структури.

 

Защо се образува зъбен камък?

Образуването на зъбен камък е в резултат на узряването и стареенето на бактериалната плака, а тя се появява 2-3 часа след измиването на зъбите. Дори и да извършвате редовно своята устна хигиена, в голяма част от случаите на някои места остава повече или по-малко количество зъбна плака. Най-често не успяваме да почистим добре по линията и под нивото на венците, между зъбите и около пломбите. И така, с течение на времето на тези места, плаката продължава да се увеличава и да узрява. След около 26 часа тя може да започне да се втвърдява, благодарение на минералните йони, които достигат до нея с помощта на слюнката.

 

Защо е важно редовното професионално почистване на зъбния камък?

Препоръчително е зъбният камък да се почиства два пъти годишно. При пациенти с по-тежки пародонтални заболявания се определят индивидуални интервали, в зависимост от тежестта на заболяването и наличието на допълнителни рискови фактори.

Веднъж образувал се, зъбният камък може да се отстрани само от професионалист. За това профилактиката е от ключово значение, когато говорим за почистване на зъбите. Важно е да се разбере, че бактериите в зъбната плака са изключително устойчиви на химични агенти (пасти за зъби, води за уста), тоест единствения начин за адекватното му отстраняване е чрез механично почистване с ултразвуков и/или ръчен скалер в стоматологичния кабинет.

Натрупването на зъбен камък е нормален процес, но редовното му отстраняване е небходимо, за да се избегнат бъдещи усложнения.

 

Какви са усложненията, които могат да настъпят?

Зъбният камък, с намиращите се в него микроорганизими, е основен фактор за развитието на пародонталните зъболявания. По грапавата повърхност на зъбния камък се задържат бактерии, които поддържат хронично възпаление на венците – развива се гингивит. Основни симптоми на гингивита са кървене, оточни и зачервени венци, лош дъх. Ако не се вземат мерки гингивита води до развитието на пародонтит (пародонтоза). Патогенните микроорганизми от зъбния камък напредват в дълбочина – водят до образуване на венечен джоб, а в последствие и костен джоб. Резултатът е поява на рецесии (оголване на корените), разклащане на зъбите, които дори могат да започнат да мигрират в зъбната редица – появяват се разстояния между зъбите. При липса на адекватно лечение може да се стигне до загуба на зъбите.

 

Какво представлява процедурта по почистване на зъбен камък?

Зъбният камък се почиства чрез ултразвуков и ръчен скалинг. Ултразвуковите накрайници го разрушават под действие на вибрациите, а чрез водната струя парченцата зъбен камък се отмиват. След почистване с ултразвуковия скалер може да се наложи ръчно почистване на по-фините отлагания с пародонтални кюрети.

При наличие на парадонтит, пародонтални и костни джобове се налага препариране на кореновите повърхности (root planning) за създаване на гладки коренови повърхности, лишени от плака и намиращите се в нея бактерии. При определени индикации може да се наложи пародонтална хирургия.

След почистване на зъбния камък се извършва полиране със специална сода, примесена с вода под високо налягане. По този начин се осигуряват гладки зъбни повърхности, по които много по-трудно и по-бавно би се образувал зъбен камък.

В заключение – редовното професионално почистване на зъбен камък не e просто козметична процедура. Това е важен етап в профилактиката и превенцията на развитието на заболяванията на зъбите и целия зъбоподдържащ апарат.

Д-р Виолета Велчева

 

За повече информация и консултация със специалист – запишете час за преглед!

    Приемам моите лични данни да бъдат използвани от Rai-Dent за потвърждение на записването ми.